Kas ir bankets?

Mēs visi svinam svētkus, un svētku svinēšana ir viena no norisēm, kura saista mūs ar pagātni, jo svētkus cilvēki ir svinējuši it visos laikos.

Daži svētki ir saistīti ar cilvēka dzīves gājumu, piemēram, dzimšanas diena, kāzas vai kristības, daži svētki ir saistīti ar kalendāra ritumu, piemēram, Ziemassvētki, Jaunais gads vai Lieldienas. Katram no šiem svētkiem ir sava nozīme un rituāli.

Daži no svētkiem mūsu dzīvē ir svarīgāki un nozīmīgāki, un tiem mēs gatavojamies daudz rūpīgāk un detalizētāk,  nekā citiem. Dažu svētku rīkošanā mēs pat lūdzam padomu profesionāliem palīgiem, kuri palīdz mums svētkus sagatavot.

Pavisam nozīmīgus, lielus un svinīgus svētkus mēs saucam par banketu. Banketam ir noteikta vēsturiski izveidojusies norises kārtība, un to rīkoja par godu apaļām jubilejām, kāzām un citiem lieliem notikumiem sabiedrības, kā arī individuālu cilvēku dzīvēs.

Mūsdienu viesību un banketu kārtība lielā mērā nāk no senās Ēģiptes un Grieķijas, kurā banketi tieši tāpat bija nozīmīga dzīves sastāvdaļa. Tos, tieši tāpat kā mūsdienās, rīkoja, lai atzīmētu cilvēku dzimšanu, kāzas un miršanu, kā arī valstiskus un starptautiskus svētkus.

Laikiem cauri ejot, ir palikušas galvenās sastāvdaļas, kuras raksturīgas banketiem: viesu ielūgšana, ģērbšanās svētku drēbēs pēc vispārpieņemtiem noteikumiem, svinību galds un ēdieni pēc speciālas ēdienkartes , ar kuriem tiek cienāti viesi,  kā arī uzvedības etiķete, kura nosaka to kā viesiem un rīkotājiem būtu jāuzvedas svinību laikā.

Līdz mūsdienām Ir saglabājušies diezgan daudzi veidi, kā pasniegt ēdienus un dzērienus banketu laikā. Šeit tikai daži no tiem:

Vieglas uzkodas

 Uzkodas parasti tiek pasniegtas divos veidos:

  • Uzkodu bufetes galds
  • Viesmīļu serviss uz paplātēm

Svarīgi šajos gadījumos ievērot vairākas lietas:

  • Viesi nesēžas pie galdiem, līdz ar to ēdienam jābūt mazam un apēdamam ar vienu kumosu
  • Ēdienu nedrīkst pasniegt lielos gabalos, jo nazi nebūs iespējams izmantot
  • Var servēt ēdienu, kurš jāēd ar dakšu, bet vienmēr jāņem vērā, ka viesis varēs izmantot tikai vienu roku, jo otrā turēs šķīvi un, iespējams, arī glāzi
  • Viesu ērtībām neizmanto auduma salvetes, bet gan mazas papīra kokteiļu salvetītes

Bufete

Ēdiens tiek izvietots uz galdiem un viesi parasti rindas kārtībā virzās gar šiem galdiem uz izvēlās ēdienus pēc savas gaumes. Pēc ēdienu izvēles viesi apsēžas pie galdiem, lai ēstu. Dzērienus viesmīļi servē pie galda vai tiek organizēts atsevišķs serviss pie bāra.

Ja bufetē pasniedzam arī karstos ēdienus, tam jābūt tādam, kurš izskatās labi gan lielos bufetes traukos, gan arī uz šķīvjiem. Tam jāspēj saglabāt savas garšas īpatnības, izskatu un kvalitāti arī kādu laiku stāvot uz bufetes galda karstuma izturīgos traukos.

  • Bufetes servisu var organizēt vairākos veidos:
    • Viesi apkalpo sevi paši
    • Ēdienu palīdz izdalīt pavāri
    • Daļu ēdienus pavāri gatavo viesu acu priekšā. To sauc par demonstrāciju bufeti
    • Svinīgākos gadījumos un kāzās viesu ēdienu no bufetes var palīdzēt atnest viesmīļi
    • Šo servisa veidu izmanto vairāk neformālos banketos un svinībās
    • Viesi drīkst atkārtoti iet uzpildīt savus šķīvjus

Servētas pusdienas vai vakariņas

Šeit sastopami dažādi ēdienu servisa varianti

  • Ģimenes stila (angļu) serviss. Pēc viesu apsēšanās pie galda viesmīļi iznes ēdienu kopējos traukos un servē uz galda. Viesi apkalpojās paši, padodot bļodas viens otram. Dažreiz mājastēvs griezīs un sadalīs galveno ēdienu.
  • Krievu stila serviss, kad daļa ēdiena jau ir servēta uz galda, viesiem atnākot un apsēžoties. Šeit ir svarīgi ievērot to, lai uz galda tiek servēts tikai tāds ēdiens, kurš ilgāku laiku saglabājas svaigs.
  • Šķīvju, jeb Amerikāņu serviss. Kur ēdiens jau virtuvē tiek servēts uz šķīvjiem un viesmīļi to iznes katram viesim individuāli
  • Sinhronizētais serviss, kurā viens viesmīlis apkalpo tikai divus viesus, un viesi pie viena galda tiek apkalpoti visi reizē.

Banketa un viesību stils un izdošanās ir ļoti atkarīga no tā kādu ēdienu servisa stilu izvēlēsieties. Arī banketa izmaksas būs atkarīga no tā. Daži no servisa veidiem, piemēram, demonstrāciju bufete var būt ļoti izklaidējoša, un atstās lielu iespaidu uz viesiem.

Varam arī izvēlēties un sajaukt dažādus ēdienu servisa veidus- vakara sākumā pasniegt vieglas uzkodas, tad viesiem piedāvāt servētas vakariņas, un pēc tam pasniegt uzkodas bufetes stilā!

Mēs, Viesistabas komanda, palīdzam izplānot viesu pasākumus tā, lai tie ir visatbilstošākie Jūsu svinību mērķiem un atmosfērai. 

Komentāri

Autorizēties, lai komentētu:

Uzdot Jautājumu

UZDOT JAUTĀJUMU

...
  • Gatavo kopā ar šefpavāru
  • Gatavo kopā ar šefpavāru-speciālais piedāvājums
  • Bāra meistarklase
  • Vecmeitu ballīte
  • Vīna degustācija
  • Svētki
  • Seminārs
  • Bērnu pasākums
  • Telpas
  • Prezentācijas pasākums
  • Kulinārijas kurss