Iepazīsti savus nažus! Nažu veidi un kā tos izmanto profesionāļi.


Nažu veidi un izvēle

Viens no būtiskākajiem virtuves instrumentiem ir nazis. Tā var būt arī paliela investīcija, līdz ar to ir svarīgi noskaidrot, kādi ir pamata nažu veidi un kur tos izmantot.

Musu šefpavāri iesaka sekojošus nažus:

Mizojamais nazis

Mizojamais nazis
Cilvēkiem, kuri neizmanto speciālos mizošanas nažus, šis ir īsti piemērots, jo iespejams izmantot aso galu, lai izņemtu no dārzeņiem mazos bojājumus

Dārzeņu nazis

Dārzeņu nazis
Nazim raksturīgs salīdzinoši taisns asmenis un spics gals. Šo nazi pārsvarā izmanto, lai grieztu rokās, nevis uz dēļa. Labi piemērots visu dārzeņu griešanai, čili sēklu izņemšanai, augļu seržu izņemšanai un dažādiem citiem delikātiem darbiem. Šis nazis visbiežāk tiek izmests atkritumu spainī, tāpēc netērējiet uz to veselu bagātību.

Robainais virtuves nazis

Tomātu nazis
Salīdzinoši maza izmēra nazis, ideāli piemērots, lai grieztu produktus ar cietāku čaulu vai mizu un mīkstumu vidū, piemēram, tomātiem. Tas dažkārt tiek saukts par tomātu nazi. Rievotais nazis nav jāasina.

Šefpavāra nazis

Šefpavāra nazis
Nazis dažādām vajadzībām. Šis ir nazis, ko izmanto gandrīz visiem gadījumiem, ar asmens garumu no 15 līdz 35 cm. Ideāli piemērots jēlas gaļas griešanai, dārzeņu un augļu smalcināšanai. Šis ir profesionālās virtuves darba zirgs un katram šefpavaram šis nazis ir īpašs un tiek turēts goda vietā.

Maizes nazis

Maizes nazis
Rievotais, liela izmēra nazis ir piemērots garozas sagriešanai un lieliski noder, lai rezultātā iegūtu plānas šķēles. Noder arī kā gaļas griežamais nazis, ja Jums nav speciāls nazis šiem nolūkiem.

~~~~~~~~~~~~~~

Vēl daži papildus veidi, kuri nav pirmās nepieciešamības naži, bet, protams, lieliski papildina virtuves nažu sortimentu un atvieglo darbu virtuvē

Filējamais nazis

Filēšanas nazis
Nazim ir elastīgs ļoti plāns asmenis, kas palīdz sagriezt mīkstu gaļu vai zivi ļoti plānās šķēlēs, kā arī atdalīt fileju no asakām un ādas.

Atkaulošanas nazis

Atkaulošanas nazis

Ļoti plāns, garš un stingrs nazis ar spicu galu. Speciāli radīts gaļas atdalīšanai no kauliem

Šķēlējamais nazis

Šķēlējamais nazis
Nazis ar ļoti garu asmeni, kurš domāts gan jēlas, gan gatavas gaļas sadalīšanai šķēlēs - cepetim, filejai u.t.t. Saukts arī par cepeša nazi.

Santoku nazis

Santoku

Japāņu ekvivalents šefpavāra nazim. Ar noapaļotu galu un robiņiem. Tāpat kā šefpavāra nazis, piemērots visa veida virtuves darbiem, dažādu produktu griešanai un smalcināšanai.

Šefpavāra padomi:

Ņem vērā nažu izgatavošanas materiālu!

~Nerūsējošā terauda naži ir vienkāršāki un lētāki. Prasa regulāru asināšanu. (Stainless steel)
~Oglekļa terauda naži ir cietāki, izturīgāki un viegāk asināmi. Tam sastāvā nav hroma, līdz ar to tie ir jūtīgāki pret rūsu. (Carbon steel)
~Keramikas naži. Naža asmenis ir izgatavots no cirkonija dioksīda (ZrO2). Ļoti viegls, ciets, plāns, ar ļoti asu asmeni, kurš nekad nav jāasina. Nav piemērots cietu produktu - sasaldētas gaļas u.t.t. griešanai. Diezgan viegli iegūst robiņus un zaudē kvalitāti. Asmenis nav elastīgs un nelokās.

Kurā nazī ir vēlams investēt lielāku naudas summu?

Šefpavāra nazis būtu vispiemērotākais kandidāts, kurā investēt lielākus resursus. Līdz tam jāveic izpēte un jāsaprot cik garš un liels nazis jums individuāli šķiet visērtākais un vislabāk balansētais, un vai jūs jūtaties ar to maksimāli komfortabli un ērti. Vidējā cena par salīdzinoši labu šefpavāra nazi svārstās no 30 līdz 150 EUR.

 Raksts tapis sadarbībā ar Zwilling J.A. Henckels

Zwilling

Komentāri

Autorizēties, lai komentētu: Facebook Twitter Google+ draugiem.lv

Uzdot Jautājumu

UZDOT JAUTĀJUMU

...
  • Gatavo kopā ar šefpavāru
  • Gatavo kopā ar šefpavāru-speciālais piedāvājums
  • Bāra meistarklase
  • Vecmeitu ballīte
  • Vīna degustācija
  • Svētki
  • Seminārs
  • Bērnu pasākums
  • Telpas
  • Prezentācijas pasākums
  • Kulinārijas kurss